Дослід 1
1. Натріть на тертушці яблуко (бажано сорту Антонівка’’),
лимон, плоди ківі або будь-які інші плоди.
2. Видавіть з одержаної маси сік і вилийте його в окремі склянки.
3. Розведіть сік, додавши до нього по 2-3 мл води. Перемішайте суміші.
4. Занурте в кожну зі склянок із розчинами соків по смужці універсального індикатора.
5. Спостерігайте, як змінилося забарвлення індикатора.
6. Зробіть висновок щодо середовища утворених розчинів.
7. Приготуйте розчин домашнього оцту (1:5) (оцет має 9% - ву концентрацію). Занурте в нього смужку універсального індикатора. Визначте середовище й порівняйте з кислотністю проаналізованих розчинів.
2. Видавіть з одержаної маси сік і вилийте його в окремі склянки.
3. Розведіть сік, додавши до нього по 2-3 мл води. Перемішайте суміші.
4. Занурте в кожну зі склянок із розчинами соків по смужці універсального індикатора.
5. Спостерігайте, як змінилося забарвлення індикатора.
6. Зробіть висновок щодо середовища утворених розчинів.
7. Приготуйте розчин домашнього оцту (1:5) (оцет має 9% - ву концентрацію). Занурте в нього смужку універсального індикатора. Визначте середовище й порівняйте з кислотністю проаналізованих розчинів.
Дослід 2.
Добування жовтого
барвника із чорного чаю.
1.У склянку покладіть половину кавової ложки чорного чаю.
2. Залийте чай окропом об’ємом 100 мл, накрийте блюдцем і залиште на кілька годин для настоювання (екстрагування), періодично помішуючи.
3. Утворений розчин профільтруйте. Визначте колір розчину в нейтральному, кислому (при додаванні оцту) і лужному (при додаванні питної соди) середовищах.
1.У склянку покладіть половину кавової ложки чорного чаю.
2. Залийте чай окропом об’ємом 100 мл, накрийте блюдцем і залиште на кілька годин для настоювання (екстрагування), періодично помішуючи.
3. Утворений розчин профільтруйте. Визначте колір розчину в нейтральному, кислому (при додаванні оцту) і лужному (при додаванні питної соди) середовищах.
Дослід 3.
Додавання зеленого
барвника із зеленого чаю.
1. У склянку покладіть половину кавової ложки зеленого чаю.
2. Залийте чай спиртом об’ємом 25 мл, накрийте блюдцем і залиште на кілька годин для настоювання, періодично помішуючи.
3. Утворений розчин профільтруйте. Визначте колір розчину в нейтральному, кислому (при додаванні оцту) і лужному (при додаванні питної соди) середовищах.
1. У склянку покладіть половину кавової ложки зеленого чаю.
2. Залийте чай спиртом об’ємом 25 мл, накрийте блюдцем і залиште на кілька годин для настоювання, періодично помішуючи.
3. Утворений розчин профільтруйте. Визначте колір розчину в нейтральному, кислому (при додаванні оцту) і лужному (при додаванні питної соди) середовищах.
Дослід 4.
Визначення вмісту
вуглеводнів в огірках.
1. Вимий свіжий огірок, натріть його на тертушці та видавіть сік.
2. У пробірку налийте розчин натрій гідроксиду об’ємом 1 мл і додайте до нього 2-3 краплі купру (ІІ ) сульфату.
3. Спостерігайте утворення драглистого осаду купрум (ІІ) гідроксиду блакитного кольору.
4. Додайте до купрум (ІІ) гідроксиду такий самий об’єм сокуи огірка й ретельно перемішайте.
5. Спостерігайте за тим, що осад розчинився й утворився розчин синього кольору.
6. Нагрійте пробірку з розчином до кипіння ( можна поставити на водяну баню).
7. Спостерігайте зміну кольорів із жовтого (CuOH) до оранжевого (CuOH,Cu2O), а потім до червоного Cu2O.
Пояснення. Ця реакція є якісною для виявлення глюкози: при її взаємодії з купрум (ІІ) гідроксидом відбувається окиснення цього вуглеводню.
Проробіть дослід із соком білого винограду, яблука, груші (краще брати плоди, сік з яких не дуже забарвлений).
1. Вимий свіжий огірок, натріть його на тертушці та видавіть сік.
2. У пробірку налийте розчин натрій гідроксиду об’ємом 1 мл і додайте до нього 2-3 краплі купру (ІІ ) сульфату.
3. Спостерігайте утворення драглистого осаду купрум (ІІ) гідроксиду блакитного кольору.
4. Додайте до купрум (ІІ) гідроксиду такий самий об’єм сокуи огірка й ретельно перемішайте.
5. Спостерігайте за тим, що осад розчинився й утворився розчин синього кольору.
6. Нагрійте пробірку з розчином до кипіння ( можна поставити на водяну баню).
7. Спостерігайте зміну кольорів із жовтого (CuOH) до оранжевого (CuOH,Cu2O), а потім до червоного Cu2O.
Пояснення. Ця реакція є якісною для виявлення глюкози: при її взаємодії з купрум (ІІ) гідроксидом відбувається окиснення цього вуглеводню.
Проробіть дослід із соком білого винограду, яблука, груші (краще брати плоди, сік з яких не дуже забарвлений).
Комментариев нет:
Отправить комментарий